L'actualitat ens mostra com el rol d'empleat/da està canviant. Cada cop més, les prioritats del treballador o la treballadora prenen protagonisme i són susceptibles de crear conflicte amb els requisits de les empreses. En aquest moment, la renúncia silenciosa o "quiet quitting" es mostra limitant l'exercici o la productivitat de la persona.

 
Què entenem per renúncia silenciosa?
 

Aquest concepte pot associar-se a una situació en què el/la treballador/a busca una conciliació major entre vida personal i laboral, reconeixement o millora de condicions laborals per tal de garantir el seu benestar.


Són moltes les persones que alguna vegada experimenten durant la seva trajectòria professional circumstàncies que els acosten a un esgotament o estrès. El conegut estat de “burnout” (cremat) deriva en un desgast que afecta la seva energia o estat d'ànim.

Aquest factor fomenta una fugida de talent dins de les empreses. Això no obstant, pot ser evitat prestant atenció a la qualitat del clima laboral i atenent de forma adequada el personal per promoure un entorn i condicions més favorables.
 
Com reconèixer la renúncia silenciosa?
 

Identificar les principals causes que porten a situacions en què algun dels membres de l'equip pugui experimentar desassossec o insatisfacció a la feina, contribuirà a evitar la renúncia silenciosa. Des de l'àrea de Recursos Humans, cada cop més organitzacions treballen de forma activa per reconèixer aquest tipus de circumstàncies, emprant-se a prevenir-les amb mètodes que ajudin a definir el grau d'integració, satisfacció o productivitat dels empleats.


Alguns dels conceptes que poden contribuir a identificar signes d'alarma se centren en l'anàlisi dels elements següents:
 
  • Comunicació. L'aïllament social sol ser comú en persones que se senten malament al seu entorn laboral. Mostrar-se distant o evitar la participació en activitats de grup pot crear tensió o manca de comunicació entre l'equip.
  • Assistència. L'absentisme laboral o la manca de puntualitat poden indicar desinterès. Això transmet una falta de responsabilitat que de vegades es pot associar a incomoditat o malestar al seu entorn de treball.
  • Qualitat. La baixa productivitat, la falta d'iniciativa o la disminució de la dedicació afecten directament la qualitat del treball fet. Sens dubte, això demostra una reducció de l'atenció i esforç susceptible de ser analitzat.
 
Com prevenir la renúncia silenciosa?
 

L'adaptabilitat o flexibilitat són habilitats clau per a qualsevol treballador/a. De la mateixa manera, promoure aquest tipus de conceptes com a organització, pot ajudar a retenir talent i garantir la continuïtat dels treballadors/ores.


Per això, hi ha algunes mesures per frenar situacions que derivin en la renúncia en una feina:
 
  • Desenvolupament professional. Fomentar l'aprenentatge continu o possibilitar les oportunitats de creixement dins de l'empresa, ajuden l'equip en interès o motivació. Oferir programes de capacitació o plans de carrera permet a professionals sentir-se més compromesos dins de l'organització i participar-hi per crear entorns de treball saludables i col·laboratius.
  • Canals de comunicació i avaluacions. Establir una comunicació oberta dins de l'empresa permet a cada empleat/da disposar de mitjans on expressar les seves preocupacions i sentir-se escoltats. De la mateixa manera, incorporar enquestes de satisfacció i recursos que permetin avaluar el compromís dels/ les treballadors/es, les seves necessitats o opinions, fa possible identificar de manera més eficient aquelles àrees o temes de millora.
  • Reconeixement. L'esforç i la dedicació són aspectes que cal valorar. Reconèixer i recompensar per una feina ben feta incrementa la motivació i el compromís de l'equip incentivant per obtenir resultats positius.
  • Flexibilitat. Sempre que sigui possible, possibilitar les opcions de teletreball o model de treball híbrid pot ajudar a millorar la conciliació entre vida personal i laboral. De la mateixa manera, la consideració d'adaptar horaris també pot beneficiar el treballador o la treballadora.
 

Mantenir un bon ambient de treball és indispensable perquè qualsevol equip se senti còmode. És responsabilitat del treballador o la treballadora fer una bona feina, però és també deure de l'empresa garantir unes condicions laborals que contribueixin a aquest bon fer de cada treballador/a. Promoure així un clima laboral i unes característiques que beneficiïn les dues parts, pot ajudar a reduir la renúncia silenciosa i la fugida de talent.

 
Alguna vegada has experimentat la renúncia silenciosa? Explica'ns la teva experiència als comentaris.

 

 

 

Connecta amb Crea Empleo a LinkedIn i subscriu-te a la nostra Newsletter per no perdre cap article. També pots trobar-nos a:

T’esperem!

 

 

Imatge: www.freepik.es

 
La renúncia silenciosa